Ortalığın giderilmesi (İzale-i Şuyu) davası, elbirliği mülkiyeti veya paylı mülkiyete konu taşınır veya taşınmaz malda ortaklar arasındaki paydaşlığa son vererek, kişisel mülkiyete geçilmesini sağlar. Ortaklığın giderilmesi davası, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılır. Görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir.

Ortaklığın giderilmesi davası menkul ve gayrimenkule ortak olan tüm paydaşlara karşı açılır. Paydaşlar kendi aralarında paydaşlığa son verecekleri bir anlaşma yapmamışlarsa, bir dava ile ortaklığa son verebilirler.

Ortaklığın giderilmesi davasında, tüm paydaşların yer alması gerekir. Paydaşlardan birisi ölmüşse, onun mirasçılarının da davaya dahil edilmesi gerekir.

Ortaklığın giderilmesi davası maktu harca tabidir. Davayı açan paydaş harcı ve yargılama giderlerini ödemek zorundadır. Davanın sonunda yargılama giderleri ve vekalet ücreti, payları oranında taraflara yükletilir.

Taşınmazın aynen taksimi mümkün değilse, ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verilir. Taşınmazın satışı, satış memuru veya icra dairesi tarafından yapılır. Açık artırma usulü uygulanır. Paydaşlar bir araya gelerek satışın yalnızca taraflar arasında yapılmasını isteyebilirler.

Satış yoluyla ortaklığın giderilmesi halinde, üzerinde bina, ağaç gibi muhdesatlar varsa, bunların arzla birlikte satılması gerekir. Üzerindeki muhdesatın ortaklardan birine ait olması halinde, tapuda şerh varsa, bütün paydaşlar bunu kabul ediyorlarsa, muhdesat arzın üzerinde değer artışı meydana getireceğinden, arzın ve muhdesatın değerlerinin ayrı ayrı belirlenerek, değerler toplanır. Satış sonunda elde edilecek değerden muhdesatın bedeli muhdesat sahibi paydaşa, kalan bedel de paydaşlara dağıtılır.

Ortaklığın giderilmesi davasında taşınmazın üzerinde bulunan bina, ağaç gibi muhdesatın kime ait olduğu konusunda uyuşmazlık bulunması halinde, muhdesatın aidiyetinin tespiti davası açılır. Bu dava ortaklığın giderilmesi davasında bekletici mesele yapılır.